De ondergang van de O-16

Eindelijk, na 54 jaar onzekerheid, werd in september 1996 de Nederlandse onderzeeboot O-16 teruggevonden.

De tewaterlating van de O-16 Hij bleek op de zeebodem te liggen bij de kust van Malakka, vlak bij het eiland Tioman. De O-16 verging op 15 december 1941. 41 mannen verdronken. Er was één overlevende: kwartiermeester Cornelis de Wolf (foto) wist zich na 34 uur zwemmen het vege lijf te redden. Zijn zwemtocht is beroemd geworden en wordt o.a. beschreven in Karel Norels boek Varen en Vechten. Delen van De Wolfs relaas zijn in NPS-Bijlage te horen (au-file, 306K).

In 1937 heeft de O-16 een beroemde tocht gemaakt, dwars over de Atlantische Oceaan, met aan boord de in die tijd zeer beroemde professor F.A. Vening Meinesz. De professor had onder water zwaartekrachtproeven gedaan met een glimmend koperen apparaat. Op de kade stond AVRO-verslaggever Gustav Czopp klaar om de eerste officier, J.F. van Dulm een vraaggesprek af te nemen (au-file, 294K).

De O-16 werd gebouwd op de werf De Schelde in Vlissingen. De boot was het eerste ontwerp van ir. G. de Rooy en was ook de eerste Nederlandse onderzeeboot die gedeeltelijk werd gelast. De 0-16 werd te water gelaten op 27 januari 1936. Lengte o.a.: 76,53 meter; 984 ton b.w., 1194 ton o.w.; acht lanceerbuizen (vier voor, twee achter (hek) en twee dekbuizen).

Luister naar de Radiodocumentaire over de O-16, gemaakt door Willem Jan Hagens (RealAudio).

Verder luisteren:

NPS-Bijlage: O-16, voor het eerst uitgezonden op donderdag 18 januari 1996. Samenstelling: Willem Jan Hagens | Techniek: Leo van Breda | Eindredactie: Maarten Nederhorst.

Foto's O16: Collectie Instituut voor Maritieme Historie, Den Haag. Foto linksonder: radiomaker en journalist Willem Jan Hagens.

20 Eeuwen Nederland 20 Eeuwen Nederland

Deltaplan

1957 - De Tweede Kamer gaat akkoord met het Deltaplan, ter afsluiting van de zeegaten. Het is het meest ambitieuze waterstaatsproject dat in Nederland is ondernomen. Rijkswaterstaat denkt dat de uitvoering zo’n 20 jaar in beslag zal nemen en dat het project tussen de 2 en 3 miljard zal kosten. Het lossen van een IJ-pont in Amsterdam geeft een mooi tijdsbeeld van de soorten van transport in 1957.

Ondertussen in de...

Vroege middeleeuwen
Vroege middeleeuwen
406-925
De Germaanse stammen maken een einde aan de Romeinse tijd...